Houten woningen, Naarden (1921)

Verwijzing 3

Complex van houten middenstandswoningen, bekend geworden onder de naam ‘Dudokhuizen’. De woningen moesten in hout worden uitgevoerd, omdat het bouwterrein binnen de zogeheten ‘verboden kringen’ van de vesting Naarden lag. De Kringenwet uit 1853 bepaalde namelijk dat bij oorlogsdreiging de huizen snel moesten kunnen worden gesloopt of afgebrand, waardoor vanuit de vesting een vrij schootsveld voor de kanonnen zou ontstaan.

De stijl waarin Dudok de villa’s heeft ontworpen is zakelijk expressionistisch en is sterk beïnvloed door Frank Lloyd Wright, de Amsterdamse school en de Stijl. Dit is vooral goed te zien door de overwegend horizontale detaillering van de villa’s. De huizen zijn afwisselend opgetrokken in één en twee bouwlagen en hebben samengestelde, rieten schilddaken met oranje nokvorsten. Verder hebben ze forse, gemetselde taps toelopende schoorstenen.

Na een brand is in 1993 het driedubbele woonhuis op de Godelindeweg 36, 38 en de Terborchlaan 2 volledig herbouwd. Het hele complex Dudokhuizen is als jong monument aangewezen.

Tekst vrij naar infonu.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s