Villa Sevensteyn, Den Haag (1920-1921)

verwijzing-3

In Den Haag heeft Dudok tot zijn spijt maar weinig werken kunnen bouwen. Hij droomde ervan een koninklijk paleis te ontwerpen, een regeringscentrum of een groot cultureel centrum. Maar het is helaas bij dromen gebleven, zo zei de bouwmeester bij de viering van zijn 70ste verjaardag. Zijn toespraak is destijds, in 1954, opgenomen en uitgezonden door de VARA radio. Het is een van de weinige bewaard gebleven opnamen van zijn stem.

Wel gebouwd, en veel geprezen, is Dudoks ontwerp voor Villa Sevensteyn, het woonhuis van de familie Van Erk met wie Dudok bevriend was. De villa staat in de Haagse diplomatenwijk Zorgvliet en werd in 1921 opgeleverd. Dudok was destijds 36 jaar oud. Hij kreeg volledig de vrije hand om iets bijzonders te maken. Volgens kenners is hem dat gelukt. De villa biedt vanuit elk hoek een ander aanzicht.

De Haagse Beeldbank meldt over Villa Sevensteyn: “De woning markeert de overgangsfase van een periode waarin Dudok werd beïnvloed door de Amsterdamse School naar een sterk persoonlijke stijl verwant aan de Nieuwe Zakelijkheid. In deze periode tussen 1920-1922 vindt een sterke oriëntatie plaats op de architectuuropvattingen van De Stijl. In de kubistische opbouw van de villa komen deze kenmerken goed tot uitdrukking. Een aantal ondergeschikte details, zoals de trapeziumvormige ramen naast de ingang en decoratief metselwerk, is nog in de stijl van de Amsterdamse School uitgevoerd.”

Waar de naam ‘Sevensteyn’ vandaan komt is niet bekend. De villa is een Rijksmonument. Het pand is nu in gebruik als de ambtswoning van de Israëlische ambassadeur en wordt zwaar bewaakt.

fotoklik

2 gedachtes over “Villa Sevensteyn, Den Haag (1920-1921)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s