Villa Utrechtseweg 69, Hilversum (1926)

In de schaduw van Dudoks eigen woonhuis, De Wikke, staat een bijna even mooie villa die ook door Dudok is ontworpen: Utrechtseweg 69. De bouwmeester werkte al 10 jaar in Hilversum toen hij besloot zijn eigen woonhuis te bouwen. Voor de som van 7500 gulden kocht hij een prachtige kavel aan de oostkant van de Utrechtseweg in Hilversum, dat eigendom was van een barones uit Amsterdam. Voor zijn eigen woonhuis was het perceel te groot. Daarom besloot Dudok de noordelijke helft te verkopen, op voorwaarde dat daar een huis zou komen dat door hemzelf ontworpen werd. Want stel je voor dat er iets lelijks naast zijn eigen villa zou worden neergezet. De verkoop hielp ongetwijfeld ook bij de financiering van zijn eigen paleisje. 

In deze fraaie animatie van David Harper kan je beide villa’s goed met elkaar vergelijken.

En zo verrezen tegelijkertijd twee grote, fraaie villa’s langs de Utrechtseweg, die beide in 1926 werden opgeleverd. Het huis van Dudoks noorderburen was weliswaar door hem ontworpen, maar er stond een andere naam onder de bouwtekeningen: Dr. J. A. Verschuyl. Daarmee omzeilde Dudok de afspraak dat hij als ambtenaar van de gemeente Hilversum geen werk voor particulieren mocht uitvoeren. Formeel is het dus geen ‘Dudok’, vandaar dat het niet in alle overzichten van zijn oeuvre voorkomt.

Utrechtseweg 69 is ongeveer even groot en even elegant als Dudoks eigen huis. Beide zijn L-vormig, uitgevoerd in gele steen met een zwart bakstenen plint en hebben donkere, overstekende schilddaken. Er zijn ook grote verschillen. Zo heeft de korte zijde van de L bij Dudoks noorderburen twee verdiepingen en is de schoorsteen niet in de knik, maar aan de kopse kant van de lange zijde geplaatst. Ook de raampartijen verschillen sterk. De villa harmonieert vanzelfsprekend prachtig met Dudoks eigen woonhuis. Het pand is een Rijksmonument, in uitstekende staat en wordt gebruikt als woonhuis.

Tekst vrij naar ‘Dudok’, Annette Koenders en Arie den Dikken, ‘Willem Marinus Dudok’, Herman van Bergeijk en Rijksmonumenten.nl.