Natuurbad Crailoo, Hilversum (1931)

verwijzing-3

“Een bron van genot”. Zo werd het zwembad Crailoo aan de Lage Naarderweg in het begin van de jaren veertig in een brochure aangeprezen bij de Hilversummers. Het zwembad, ontworpen door stadsbouwmeester Dudok, werd op 25 mei 1931 geopend (filmpje). Tienduizend bezoekers per dag waren geen uitzondering, bijvoorbeeld tijdens het warme Pinksterweekeinde van 1953.

Crailoo was in de jaren na de opening regelmatig onderwerp van debat in de gemeenteraad als het ging om wat toen ‘de welvoeglijkheid’ werd genoemd. Zwemverenigingen die gebruik maakten van het zwembad verlangden al in de beginjaren een verbod op gemengd zonnebaden en/of zwemmen. De gemeenteraad hield echter vast aan zijn eerder ingenomen standpunt dat in Crailoo “gelegenheid tot familiebad zou worden geboden”.

De katholieke fractie in de raad wilde mannelijke en vrouwelijke gebruikers van Crailoo scheiden door een schutting van 2 meter hoog met matglas bovenin. Burgemeester en wethouders stelden een schutting van 1.25 meter voor, maar ook die werd door de gemeenteraad met 11 tegen 20 stemmen verworpen.

Het zwembad met zijn natuurlijke bronwater voorzag vele jaren in een behoefte. Met name voor kinderen die allergisch waren voor het gechloreerde water van andere zwembaden in de omgeving. Menige Hilversummer en Hilversumse trok zijn of haar eerste baantje in Crailoo. In 1984 viel het doek. Er moest bezuinigd worden, en omdat het zwembad Crailoo aanzienlijke verliezen leed moest het dicht. Tekst vrij naar www.gooienvechthistorisch.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s