Woning bootsman roeivereniging, Hilversum (1937)

verwijzing-3

In 1936 werd de Hilversumse roeivereniging ‘Cornelis Tromp‘ opgericht, die zich vestigde op de oevers van de fonkelnieuwe sporthaven aan het eind van het Hilversums Kanaal. Voor 300 gulden per jaar huurde de roeivereniging een botenloods met kleedruimten van de gemeente. Die loods was gebouwd door werkloze jongeren, als werkgelegenheidsproject, en is hoogstwaarschijnlijk ontworpen door Dudok, naar het voorbeeld van de Utrechtse roeivereniging Triton.

‘Cornelis Tromp’ had een loodsknecht in dienst, Heinri Aukema. De roeivereniging wilde graag dat ‘bootsman’ Aukema in de buurt van de botenloods zou wonen. Uit praktische overwegingen en om ’s nachts een oogje in het zeil te kunnen houden. Dat vond directeur gemeentewerken J. F. Groote een prima idee, gezien “de vele onguur uitziende elementen, die ik in deze omgeving geregeld zie”. Maar een voorstel om Aukema in een woonboot te laten wonen werd door Groote verworpen. Hij vroeg stadsarchitect Dudok om een eenvoudige, lage bungalow te ontwerpen bij de toegang tot de roeiclub, op een hooggelegen stukje grond zodat de bewoner over de hele sporthaven kon uitkijken. De bouw werd opnieuw een werkgelegenheidsproject voor jongeren, dat in 1937 groen licht kreeg van de gemeenteraad.

Bootsman Aukema en zijn gezin hebben vele jaren in het huisje gewoond. In 1965 nam bootsman Van Tol er zijn intrek, en later de zoon van Aukema die de watersportvereniging ‘De Sporthaven’ heeft opgericht. ‘Huisje Aukema’, zoals het op de roeiclub wordt genoemd,  is tot 2010 bewoond geweest. Het is recent opgeknapt en doet nu dienst als bestuurskamer en archief van ‘Cornelis Tromp’. De dakkapel is niet origineel.

Tekst gebaseerd op Tromp Magazine juni 2017 en het artikel Dudokwerken bij het water door Arie den Dikken in Eigen Perk, najaar 2010.

fotoklik