Waterzuivering West met dienstwoningen, Hilversum (1937-1938)

verwijzing-3

In 1937 werd op de Loosdrechtse heide (nu het bedrijventerrein Kerkelanden in het zuidwesten van Hilversum) een nieuwe en supermoderne rioolwaterzuiveringsinstallatie gebouwd. De installatie had een capaciteit voor 40.000 inwoners en verving de oude waterzuivering met zogenoemde vloeivelden op de hei. De zuivering vond plaats met de methode van belucht slib.

De directeur Gemeentewerken van Hilversum, ir. J. G. Groote, schreef destijds trots in het tijdschrift Publieke Werken: “De inrichting grenst thans al bijna aan de bebouwing. Iedere kans op stank of hinder moest dus worden vermeden.(…) Het is reuk- en insectloos, de inrichting kan een aantrekkelijk beeld bieden en de klaarheid van het water wordt ook door de beste filterinstallaties niet benaderd. De easthetische verzorging van het gebouw was uiteraard van de hand van Dudok.”

Van de oorspronkelijke installatie is niet veel meer over; een klein loodsje en een bassin dat kan worden gebruikt voor wateropvang bij extreme regenval. De dienstwoningen die destijds bij het zuiveringscomplex werden gebouwd staan er nog wel en zijn onmiskenbaar van de hand van Dudok.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s