Tankstation met werkplaats, Hilversum (1941)

Verwijzing 3

In het begin van de oorlog ontwierp Dudok een Esso tankstation met service- en opslagruimten aan de Jan van der Heijdenstraat, vlakbij de hoek met de Minckelersstraat. Het was een futuristisch ogend bouwwerkje met een wit, ovalen dak dat zich uitstrekte over twee smalle werkeilanden. Het station leek totaal niet op Dudoks later zo beroemd geworden ontwerp voor Esso tankstations uit 1953, waarvan er maar liefst 116 zouden worden gebouwd in heel Nederland.

Het tankstation uit de oorlog stond aan de voet van een van de enorme gashouders van de toenmalige gasfabriek van Hilversum. Later is op die plek de brandweerkazerne gebouwd en sinds 2015 staat er een nieuwe woonwijk met drie flatgebouwen in de vorm van de vroegere gashouders.

In het gebouwtje achter het tankstation zat tot vlak voor de sloop in de jaren ’80 de werkplaats/smederij Van Hemert.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s