Stadsschouwburg, Utrecht (1937-1941)

Verwijzing 3

Video Peter Veenendaal

De Stadsschouwburg Utrecht is in 1937 door Dudok ontworpen en werd voltooid in het oorlogsjaar 1941. Het gebouw staat aan de rand van het centrum op de vroegere verdedigingslinie van de stad.

Dudoks zelf zei over het ontwerp: “De dichte toneelwanden rijzen uit het water op, aan den voet gesteund door de horizontalen der kleedkamers. Overigens is het gehele gebouw zo laag mogelijk gehouden, waardoor het zich goed voegen zal in de fraaie tuinomgeving.”

Het gebouw werd omstreeks 2009 erkend als rijksmonument. In de loop der jaren is het een aantal malen verbouwd en  gemoderniseerd. In 1995 is de toneeltoren rigoureus verbouwd (Architect Erik Knippers) omdat voorstellingen met grote decors niet meer op de planken van de grote Douwe Egbertszaal pasten. De oude toneeltoren is nog zichtbaar door de glazen koepel. Van 2014 tot 2016 vond een ingrijpende verbouwing plaats van onder andere De Blauwe Zaal, restaurant Zindering, de entree en de kantoren. Daarbij is waar mogelijk de stijl en de sfeer van Dudok teruggehaald.

Tekst vrij naar website Stadsschouwburg

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s