De Nederlanden van 1845, Rotterdam (1942-1952)

verwijzing-3

Dudok was de vaste architect van levensverzekeringmaatschappij De Nederlanden van 1845. Eerder werkte het bedrijf met H.P. Berlage. Het Rotterdamse kantoor aan het Beursplein, ontworpen door Berlage, was tijdens het bombardement verwoest. Het nieuwe kantoor werd op de hoek van Meent en Westewagenstraat gerealiseerd. Het gebouw was tot ongeveer 1980 in gebruik als verzekeringskantoor. In 1991 werden alle verlaagde plafonds en systeemwandjes eruit gesloopt en kreeg de grote kantoorruimte zijn oude allure terug. Het eerste grand café van Rotterdam, toepasselijk Dudok geheten, is dan een feit.

Behalve een kantoorgedeelte in de twee onderste lagen bevat het gebouw vier verdiepingen met woningen. De bovenbouw met woningen is voorzien van een bakstenen gevel. De twee keer acht maisonnettes (flatwoningen over twee bouwlagen) hebben hun entree in de westgevel. Ze zijn bereikbaar via inpandige galerijen in de westgevel. De oostgevel, die doorloopt tot in het water, is voorzien van kleine balkons. Het gebouw heeft een lichtgebogen betonnen schaaldak en reeksen ronde raampjes, kenmerkende details voor het naoorlogse werk van Dudok.

Tekst vrij naar www.wederopbouwrotterdam.nl

fotoklik

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s