Tribune drafbaan Hilversum (1951-1952)

verwijzing-3

De drafbaan van Hilversum was in de na-oorlogse jaren een van de grootste en best bezochte banen van Nederland. Bij droog weer had de Hilversumse grasbaan echter veel last van stuiven, onaangenaam voor paard en publiek. Daarom werd al in 1946 de binnenkant van de baan met sintels bedekt en in 1951 werd de gehele baan omgezet in een sintelbaan, zodat er dat jaar niet gekoerst kon worden. De oude tribune werd gesloopt en er verrees een 130 meter lange, glasdichte toto-hal met restaurant, ontworpen door Dudok.

Na de heropening van de nieuwe baan op 2 juni 1952 ging het crescendo met de Hilversumse drafbaan, vooral nadat begin 1953 de baan als eerste in Nederland van verlichting werd voorzien, zodat er avondkoersen konden worden gehouden die op de vaste dinsdagavond bijzonder populair zouden worden.

In de jaren ’80 en ’90 nam de belangstelling voor de drafsport gestaag af. Na vele noodlijdende jaren werd de Hilversumse drafbaan in 1989 gesloten, om plaats te maken voor het Europese hoofdkwartier van Nike. Dudoks grote tribune werd gesloopt, evenals het beroemde Dudokhuisje elders langs de drafbaan.

Tekst gebaseerd op archief Nederlandse Draf- en Rensport

fotoklik

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s