Flatwoningen Keizer Karelweg, Amstelveen (1957-1960)

verwijzing-3

De twee kleine flats van Dudok aan de Keizer Karelweg in Amstelveen  zijn een gemeentelijk monument. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met medefirmant Robert Magnée, in opdracht van projectontwikkelaar Johan Matser. Dudok was eigenlijk een tegenstander van het stapelen van woningen, maar de woningnood na de oorlog maakte dit noodzakelijk. Een van de redenen die hij aanvoerde was dat de bewoners door het contact met de grond veel gelukkiger zouden zijn in grondgebonden woningen. Bovendien veranderde het karakter van de stad door de hoogbouw.

Beide flatgebouwen in Amstelveen vormen enerzijds een heldere begrenzing van de achtergelegen eengezinswoningen en anderzijds definiëren de flats het uitgestrekte kruispunt en de Keizer Karelweg als doorgaande weg. Doordat de flatgebouwen ten opzichte van elkaar onder een hoek zijn geplaatst, is er bovendien een duidelijke stedenbouwkundige relatie tussen de twee gebouwen gecreëerd.

De flats zijn opgemetseld met de voor Dudok kenmerkende gele verblendsteen, die ook bij het Hilversums Raadhuis werd gebruikt. Typisch is bovendien de verdiepte voeg, die helaas niet overal meer is te zien. Daarnaast zijn over de gehele hoogte muurtjes opgetrokken die de balkons verticaal verbinden en maatgevend zijn voor de gevelritmiek. In tegenstelling tot Dudoks flats in Bilthoven en Hilversum wordt de verschijningsvorm van de Amstelveense flats bepaald door een wit geschilderd betonnen rasterwerk dat als een scherm voor de voorgevels is geplaatst. Betonnen balken tegen de balkons ‘omlijsten’ de vensterpartijen en geven de bouwwerken een modernistisch karakter.

Tekstfragmenten: Jaarverslag 2010 Monumentencommissie Amstelveen, door Marjanne Statema.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s