Kamrad woningbouwcomplex Hilversum (1959-1964)

Verwijzing 3

Begin jaren zestig ontwierp Dudok samen met zijn compagnon Robert Magnée het Kamrad woningsbouwcomplex, aan de oostelijke rand van Hilversum. De flatgebouwen en eengezinswoningen aan de Kamerlingh Onnesweg strekken zich als bakstenen vingers uit in de groene rand van de naastgelegen Zuiderheide. De kiem van deze wijk werd al gelegd in het zogeheten Uitbreidingsplan van Dudok uit 1933, opgesteld samen met directeur Publieke Werken Jan Groote. Met dat plan wilde Dudok gehoor geven aan de oproep van de Centrale Schoonheidscommissie voor het Gooi in haar rapport uit 1925 aan Gooise gemeentes, om bij uitbreidingsplannen meer aandacht te verlenen aan het behoud van natuur. Dudok was het daar van harte mee eens: “Je kunt nog zoveel plantsoenen en parken ontwerpen, de bestaande natuur kun je nooit evenaren.” Volgens het plan was een groei van Hilversum tot 100.000 inwoners mogelijk, met behoud van de natuur. Meer over deze bijzondere wijk en de ontstaansgeschiedenis vind u op deze website.

Met dank aan: William Poutsma

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s