Flatgebouwen Van Nijenrodeweg, Amsterdam (1965-1967)

foto dudok.org
foto dudok.org
foto dudok.org
foto dudok.org

De allerlaatste gerealiseerde werken van architectenbureau Dudok zijn vier enorme flatgebouwen aan de Van Nijenrodeweg in Amsterdam-Buitenveldert. Er is weinig over deze flats geschreven, omdat ze niet tot het beste werk van de bouwmeester worden gerekend. Toch zijn ze een duidelijk herkenbaar ontwerp van Dudok, met hun karakteristieke donkere verticale kolommen, de evenredig verdeelde vierkante ramen en de ‘dudokiaanse’ ingangen op de begane grond. 

Dudokkenner Herman van Bergeijk wijdt in zijn standaardwerk ‘Willem Marinus Dudok, architect-stedebouwkundige 1884-1974’ slechts enkele regels aan de vier kolossale, vrijwel identieke flatgebouwen, die volgens hem “door de sterke plastische werking van de vooruitspringende liftschachten en het opvallende kleurcontrast geel (flatgebouw) – zwart (liftschacht) het straatbeeld domineren”. Van Bergeijk voegt daaraan toe dat architect Bernard Bijvoet (1889-1979) tussen de flats van Dudok nog hogere gebouwen neerzette “die door hun vorm en kleur de levendigheid nog deden stijgen”. 

De flats aan de Van Nijenrodeweg zijn gebouwd tussen 1965 en 1967. Dudok en zijn compagnon Robert Magnée waren samen verantwoordelijk voor het ontwerp, al wordt aangenomen dat de jongere Magnée in die jaren het leeuwendeel van het ontwerpwerk voor zijn rekening nam. De vier gebouwen tellen acht verdiepingen van gele baksteen en een donkere plint met garages. Ze herbergen honderden twee- en vierkamerwoningen, die nog steeds in gebruik zijn. De bewoners kijken uit op groen van het Gijsbrecht van Aemstelpark aan de overzijde van de weg.

Plaats een reactie