Stadhuis, Velsen (1948-1965)

Verwijzing 3

Het stadhuis van Velsen aan het Plein 1945 in IJmuiden is een van de laatste werken van Dudok. Hij maakte het eerste ontwerp voor het stadhuis al in 1948, maar in 1962 werd pas met de bouw begonnen. Tussentijds heeft hij slechts kleine veranderingen aangebracht in het ontwerp. De bouw duurde drie jaar en was in 1965 pas gereed. Dudok werd in dat jaar 81 jaar oud.

Het stadhuis van Velsen was het sluitstuk van het stedenbouwkundige wederopbouwplan dat Dudok ontwierp samen met de architecten Maaskant en Van Tijen voor het tijdens de Tweede Wereld Oorlog zwaar verwoeste IJmuiden. Dudok situeert het raadhuis aan het Plein 1945 in IJmuiden-Noord, dat het een gezelligheidsplein moest gaan worden. Helaas zijn de schouwburg en een hotel aan het Plein 1945 nooit gerealiseerd.

Het raadhuis van Velsen moest een moderne en zakelijke uitstraling gaan krijgen en het kende niet of nauwelijks versieringen. Tegelijkertijd moest het ook representatief zijn. Om het nieuwe gebouw te laten uitspringen uit de omgeving maakte Dudok namelijk gebruik van de plaatsing van de bouwvolumen, van een toren en van materialen met een bijzondere kleur.

Het raadhuis raadhuis is een rechthoekig blok rondom een binnenplaats. Helemaal rechthoekig is het gebouw echter niet, de gevel aan de pleinkant staat namelijk iets scheef om aan te kunnen sluiten bij de Noostraat. Vanaf het bordes voor het raadhuis kijk je dus ook zo deze straat in. Ook heeft het gebouw een uitbouw: boven het plein op gouden pilaren staat de raadzaal, deze plaats is symbolisch: de raadzaal, zetel van het stadsbestuur, treedt op de eerste verdieping aan de pleinzijde geheel naar voren, de hoofdingang ligt beschermd onder die op steunpunten vooruitgebouwde zaal. Wat echter nog meer uitsteekt dan de raadzaal is de toren, deze is bijna 50 meter hoog en staat precies in de as van de Noostraat.

Het stadhuis werd in 1993 uitgebreid met een nieuwe vleugel en de publieksingang werd verplaatst naar het Dudokplein. De nieuwbouw en het oude stadhuis werden verbonden door een glazen loopbrug.

Tekstfragmenten uit http://www.dichtbij.nl  Historisch Velsen (20): Stadhuis IJmuiden

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s