Raadhuis, Velsen (1949-1965)

Het raadhuis van Velsen aan het Plein 1945 in IJmuiden is een van de laatste werken van Dudok. Hij maakte het eerste ontwerp al in 1949, maar kreeg pas in 1955 opdracht om het schetsplan verder uit te werken. Al die tijd werd gewacht op een besluit van de regering over een gemeentelijke herindeling in het IJmondgebied. In 1962 kon met de bouw worden begonnen. Toen het raadhuis drie jaar later werd geopend was Dudok erbij aanwezig. Hij was toen 81 jaar oud.

Het raadhuis van Velsen was het sluitstuk van het stedebouwkundige wederopbouwplan voor IJmuiden, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest. Dudok ontwierp dat plan samen met het architectenbureau Maaskant en Van Tijen. Zij situeerden het raadhuis aan het Plein 1945 in IJmuiden-Noord, dat een bruisend en gezellig plein moest worden. Maar de aan het plein geplande schouwburg en een hotel zijn er nooit gekomen.

Het raadhuis van Velsen moest een moderne en zakelijke uitstraling gaan krijgen en kende daarom nauwelijks versieringen. Het is een rechthoekig blok rondom een ruime binnenplaats met vijver, net als het Hilversumse raadhuis. Aan de voorzijde heeft het gebouw een uitbouw: de raadzaal, de zetel van het hoogste orgaan binnen de gemeente, zweeft op goudkleurige pilaren boven het plein “zodat het gemeentebestuur vergadert temidden van de bevolking,” zei Dudok tijdens de openingsplechtigheid. Nog opvallender dan de raadzaal is een 50 meter hoge klokkentoren. “Een symbool der herrezen en op een gelukkiger toekomst gerichte stad,” aldus de Hilversumse bouwmeester.

Het raadhuis is een gemeentelijk monument. Het werd in 1993 uitgebreid met een nieuwe vleugel en de publieksingang werd verplaatst naar het Dudokplein. De nieuwbouw en het oude raadhuis werden verbonden door een glazen loopbrug.

Plaats een reactie