Gebouwen Gemeentereiniging, Leiden (1913)

verwijzing-3

Aan het eind van de Noorderstraat in Leiden, hoek Houtmarkt, staat een van de vroegste werken die in verband worden gebracht met Dudok: een complex gebouwen met watertoren uit 1913, destijds onderdeel van de Gemeentereiniging op de Gemeentewerf.

De gebouwen zijn aan de buitenkant prachtig bewaard gebleven, met fraai metselwerk en groene geglazuurde siersteentjes. Mede door het smeedijzeren hek dat de straat vroeger afsloot, de authentieke lantaarn en de fraaie klok aan de gevel waan je je gemakkelijk in het Leiden van 1913.

Dudok was in dat jaar aangesteld als “ingenieur, plaatsvervangend directeur” Gemeentewerken in Leiden; zijn eerste baan in de burgermaatschappij na zijn militaire loopbaan. In 2 jaar tijd heeft Dudok een aantal grote werken in Leiden gerealiseerd. Van dit werk wordt gezegd dat hij vermoedelijk alleen heeft toegezien op de bouw, en dat het waarschijnlijk is ontworpen door de toenmalige directeur Gemeentewerken. Dudoks aanstelling in Leiden dateert namelijk van na de aanbesteding van dit gebouwencomplex. (Met dank aan Esther Starkenburg, architectuurhistoricus)

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s