Hoogere Burgerschool, Leiden (1913-1915)

Verwijzing 3

De Gemeentelijke Hoogere Burgerschool (HBS) voor Jongens met aangebouwde dienstwoning is gebouwd in 1913-1915. Architect Dudok was destijds ingenieur en plaatsvervangend directeur der Gemeentewerken van de gemeente Leiden. De school is gebouwd in een stijl die verwant is aan die van de Amsterdamse School, maar toont ook nog duidelijk de invloeden van Berlage, zowel wat het concept als de symbolische decoraties betreft.

De school is een Rijksmonument en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd. Ook het bijzondere interieur is nog voor een belangrijk deel in oorspronkelijke staat en valt derhalve ook onder de bescherming. De bescherming van rijkswege betreft zowel het schoolgebouw als de aangebouwde, eveneens door Dudok ontworpen dienstwoning voor de conciërge.

School en woning hebben architectuurhistorische waarde als een vroeg werk uit het oeuvre van Dudok, vanwege de esthetische kwaliteiten van hoofdvorm en detaillering en vanwege de bijzondere samenhang tussen in- en exterieur.  School en woning zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s