1e woningbouwcomplex, Hilversum (1915-1919)

Verwijzing 3

Het eerste woningsbouwcomplex dat door Dudok is ontworpen staat ook wel bekend als de Anemonebuurt, onderdeel van de Hilversumse Bloemenbuurt. Het is een tuindorp met twee zichtlijnen (Geraniumstraat en Korenbloemstraat), stedenbouwkundig verankerd aan de Clemenskerk. Ook de torens van de Geraniumschool, Zuiderkerk en Diependaalsekerk zijn gebruikt als zichtlijnen in de wijk.

Om de huren laag te houden werden er zeer eenvoudige woningen gebouwd. Maar door de dorpse structuur, met voortuintjes en verspringende bebouwing en daken met rode pannen is toch een aantrekkelijke woonwijk ontstaan.

Het complex omvatte 180 woningen, een openbare Leeszaal, enkele winkels en een openbaar urinoir. Ontwerp en bouw in de periode: 1915 – 1919. De huizen zijn gerestaureerd in de periode 2010-2012 en zijn merendeels eigendom van Woningstichting Dudok.

De huizen in de volgende straten behoren tot het 1e complex:

Anemonestraat 1-61 en 2-38
Bosdrift 57-97 (oostzijde, tussen Annemonestraat en Neuweg
Geraniumstraat  1-17 en 2-24 (van Neuweg tot Annemonestraat)
Urinoir
Leliestraat 1, 3 en 7-43 (zuidzijde)
Neuweg 196-268 (noordzijde, tussen Bosdrift en Hilvertsweg)
Openbare Leeszaal
Papaverstraat 1-35 en 2-36

Tekst: museum Hilversum en www.tgooi.info

fotoklik

Een gedachte over “1e woningbouwcomplex, Hilversum (1915-1919)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s