Raadhuis, Hilversum (1927-1931)

video: Dudok Architectuur Centrum

Verwijzing 3

Het Raadhuis van Hilversum is zonder een spoortje van twijfel Dudoks beste en beroemdste werk. In zeker zin was dat ook zijn tragiek; in de 35 jaar na het Raadhuis heeft Dudok een groter oeuvre achtergelaten dan menig collega, maar al zijn latere ontwerpen werden overschaduwd door het Hilversumse meesterwerk. Alleen Dudoks Bijenkorf in Rotterdam kwam een beetje in de buurt, wat betreft omvang, belang en waardering. Maar het ‘mooiste warenhuis van Europa‘, gebouwd in dezelfde tijd als het Raadhuis, werd grotendeels verwoest in de oorlog.

Volgens Dudok-deskundige Herman van Bergeijk is het Raadhuis een van de weinige voorbeelden in de internationale architectuur van een gebouw dat modern en tegelijkertijd uitgesproken representatief is. Dat verklaart volgens hem waarom het gebouw in binnen- en buitenland zoveel waardering oogst. Nog steeds komen jaarlijks duizenden liefhebbers uit de hele wereld naar de mediastad, om Dudoks Raadhuis te bewonderen.

Tekst vervolgt onder deze video

video: Dudok Architectuur Centrum

Het ontwerp van het Raadhuis stoelt volgens Van Bergeijk op twee elementen: beweging en contrast. Hoog en laag, horizontaal en verticaal, smal en breed wisselen elkaar af. Zonder de eenheid van het ontwerp geweld aan te doen, is Dudok er in geslaagd de representatieve ruimten en de meer bestuurlijke onderdelen van het Raadhuis met elkaar te verenigen. Een opmerkelijke prestatie, aldus Van Bergeijk.

Dudoks ontwerp voor het nieuwe Raadhuis werd in 1924 door de gemeenteraad goedgekeurd, nadat talloze varianten de revue waren gepasseerd. Door geldgebrek werd de bouw jarenlang uitgesteld. In 1927 werd besloten om toch maar te beginnen en de bouw zoveel mogelijk door eigen medewerkers van de gemeente te laten uitvoeren.

Ook het interieur van het Raadhuis is door Dudok ontworpen. Meubels, tapijten, klokken, lampen, alles moest precies bij elkaar passen. Zelfs de lettertypen die in het pand werden gebruikt werden door de bouwmeester uitgekozen. Het Raadhuis werd officieel geopend op 14 juli 1931.  Sinds 1983 is het een Rijksmonument. In de periode 1989-1996 is het Raadhuis grondig gerenoveerd onder leiding van van Hoogevest Architecten Amersfoort

Tekst vrij naar W.M. Dudok, Herman van Bergeijk, 010 Publishers. Video Peter Veenendaal

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s