Directeurswoning gasfabriek, Hilversum (1930-1931)

Bij een fabriek hoort een directeur, en het was vroeger heel gebruikelijk dat zo’n directeur zijn intrek nam in een speciaal voor hem gebouwde woning bij de fabriek. Zo was het ook bij de gemeentelijke gasfabriek van Hilversum, die al in 1885 werd geopend en tot en met 1961 in bedrijf is geweest. De gasfabriek heeft de gemeente in de loop der jaren een totale winst van 9,3 miljoen gulden opgeleverd. Een enorm bedrag voor die tijd, dus een aardige directeurswoning kon er best van af. Dudok ontwierp de woning in 1930 en een jaar later was de bouw gereed. Het pand aan de Lorentzweg 46a is vrij recent gesloopt, om plaats te maken voor de nieuwbouw van Villa Industria. (Met dank aan Jan de Jong van http://www.tgooi.info voor de foto’s).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s