Hotel en bioscopen, Calcutta (1936)

Verwijzing 3

Voor een van zijn weinige buitenlandse projecten ontwierp Dudok een recreatiecentrum voor het centrum van Calcutta, India. Het complex, gelegen aan Humayan Place, bevatte een hotel en twee bioscopen: de Garden House Cinema en de Light House Cinema. Het zeven verdiepingen tellende complex bestond uit twee delen, verbonden door een lager verbindingsstuk.

Dudok moest in zijn ontwerp rekening houden met de hoge temperaturen en luchtvochtigheid in Calcutta, maar de signatuur van de bouwmeester is duidelijk herkenbaar. De bioscopen werden destijds geprezen als de fraaiste en modernste van heel Azië.

Van de oude glorie van het complex is inmiddels weinig meer over. Het is deels in gebruik als warenhuis en in de loop der jaren in verval geraakt. In 2014 heeft een grote brand in het complex gewoed. Door details zoals de bekende ronde raampjes blijft het nog steeds herkenbaar als een werk van Dudok.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s