Brandweergarage Neuweg, Hilversum (1936)

verwijzing-3

Je moet het wel weten, anders vind je deze oude brandweergarage nooit. Hij is verstopt achter een voormalig woonhuis aan de Neuweg in Hilversum, waar nu een pizzabakker in zit, en is bereikbaar via een steeg. De garage werd in 1936 gebouwd naar een ontwerp van Dudok en zijn college-gemeentearchitect Piet Andriessen, met wie Dudok vaak heeft samengewerkt.

Wat niet veel mensen weten is dat Dudok, mogelijk uit hoofde van zijn functie bij de gemeente, ook commandant van de Hilversumse brandweer is geweest van 1 juli 1915 tot 1 juli 1928, zoals blijkt uit de publicatie die onder dit artikel wordt weergegeven.

Vlak na de oorlog was dit een belangrijke brandweerpost, dichtbij bos en hei. Op de krantenfoto uit 1947 zien we een automotorspuit, een heidebrandauto en een aanhanger met ladder. De bemanning van de post aan de Neuweg was behoorlijk talrijk. Op de foto zijn zeker 23 brandweerlieden zichtbaar.

Het gebouwtje is in de loop der jaren uitgebreid met een aantal bouwsels, die niet van Dudok zijn. De garage deed tot ver in de jaren 80 dienst als brandweergarage, zo blijkt uit de archieffoto’s uit 1984 en 1985. Nu is het in gebruik door het Rode Kruis.

Met dank aan Bjorn Leek van de Brandweer Gooi en Vechtstreek.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s