Brug met woonhuis, Vreeland (1939)

Verwijzing 3

De Vreelandbrug, ook wel ‘De Vechtbrug bij Vreeland’ genoemd, is een ophaalbrug gelegen in de N201 bij Vreeland, onder de rook van Hilversum. De brug heeft inclusief twee korte aanbruggen een totale overspanning van 65 meter. Het brugwachtershuisje is aanwezig maar de brug wordt in principe op afstand bediend. Voor de brugwachter heeft Dudok een woonhuis ontworpen, later is aan de andere zijde van de oever ook een woonhuis geplaatst.

De brug is bij de aanleg van de provinciale weg in 1939 aangelegd over een gekanaliseerd deel van de Vecht. De bocht van de Vecht was al in de 15e eeuw afgesneden. De oude Vechtloop is nog te herkennen op luchtfoto’s en is te vinden langs het Boerenlaantje en Jubileumlaantje in Vreeland.  De brug is een rijksmonument.

Het woonhuis wordt nog steeds bewoond. In de loop der jaren is het interieur verbouwd, maar veel originele kenmerken zijn bewaard gebleven. Aan de buitenkant is de woning nog vrijwel in originele staat. De huidige bewoners zijn van plan de brugwachterswoning aan de kopse kant uit te breiden met een iets lagere stenen aanbouw onder een identiek zadeldak. Het nieuwe deel is met een ijl glazen trappenhuis verbonden met het historische pand, waardoor het tussen de oogharen door de indruk wekt van een losstaand bijgebouw. Daardoor, en door een voortzetting van materialen en horizontale lijnen in dak en kozijnen, doet het moderne nieuwe deel geen afbreuk aan Dudoks originele werk.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s