Ontvangstgebouw Westerveld, Driehuis (1939-1941)

verwijzing-3

Pal naast begraafplaats Westerveld in Driehuis, net over de spoorlijn die erlangs loopt, bouwde Dudok in de jaren 1937-1941 een fraaie ontvangstruimte met kantoor en directeurswoning. De bouwde duurde zo lang door het uitbreken van de oorlog, waardoor de aanvoer van bouwmaterialen lange tijd moeizaam verliep.

Tussen de ontvangstzaal en de kantoren bevindt zich de entreehal. Boven de buitendeur met tochtsluis laat een enorm hoog raam het licht binnen in de al even hoge hal. In de hal volgt een trap de gebogen achtermuur naar de bovenverdieping. De metalen trapleuning is zo doorzichtig mogelijk gehouden. Een hoog, rond raam, laat het zonlicht in de loop van de dag langs de ronde achterwand van de entreehal glijden.

De kantoren beneden en op de verdieping zijn zakelijk ingericht. De kantoren op de benedenverdieping kijken uit op de tuin en zijn aan de achterkant richting het spoor vrij gesloten. Aan deze kant, langs het spoor hebben alleen de kantoren op de verdieping grote ramen die uitkijken naar het terrein van Westerveld. (…)

De directeurswoning kent een voordeur aan de zijkant en niet aan de voortuin. De woning is ruim met ook hier ramen naar de voortuin en ramen op de verdieping aan de achterkant van het huis. (…)

Dudok modelleert de drie gebouwen, ontvangstzaal, kantoren en woning als één geheel in een gebogen vorm rondom een zorgvuldig vormgegeven voortuin. De lijkwagens kunnen voorlangs, rondom de tuin rijden. Alle bouwdelen hebben wit geschilderde bakstenen buitenmuren boven een zwartgeschilderde plint. (…) Een ander bindend element van de drie bouwdelen is het licht hellende dak dat aan de tuinkant vooruit steekt. Het vooruitstekende dak wordt aan de gevel van de ontvangstzaal door ranke witte kolommen ondersteund. Tekstfragmenten uit Dudok in Driehuis, http://www.architect-dudok.nl, Pieter Rings.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s