Woonhuis dr. S.W. Tromp, Oegstgeest (1959)

verwijzing-3

Een beetje verstopt achter het uitbundige groen in Oegstgeest ligt dit woonhuis uit 1951, dat Dudok ontwierp voor dr. S. W. Tromp en diens vrouw Mieke. Mieke was een aangetrouwde nicht van Dudok.

De woonhuizen en villa’s die Dudok in deze periode ontwierp werden gekenmerkt door wit gekeimde bakstenen muren, vaak op een donkere plint. Ook kenmerkend was de ‘knik’ in het ontwerp, met een korte en een of twee langere vleugels die ontspringen vanuit een centrale hal met entree en kloeke schoorsteen. Een van de vleugels is vaak laagbouw, de overige hebben een verdieping. De huizen hebben een laag en overhangend puntdak.

Deze Oegstgeestse schepping van Dudok vertoont veel overeenkomsten met de wat grotere villa Golestan in Hilversum, waaronder de vijver in de voortuin. Ook villa Maassen in Bilthoven lijkt op villa Tromp.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s