Elseviergebouw, Amsterdam (1964)

verwijzing-3

Op initiatief van de Amsterdamse gemeentesecretaris D. Eggink ontwierp Dudok in samenwerking met zijn partner Robert Magnée een markant kantoorgebouw aan de ringweg A10 in Amsterdam. Het 40 meter hoge gebouw, met een totale oppervlakte van 12.000 vierkante meter, werd in 1964 opgeleverd. Het gebouw heette oorspronkelijk kantoorgebouw ‘Zaanstad’, maar het is later bekend geworden als het ‘Elseviergebouw’, omdat het lange tijd de hoofdzetel van het uitgeversconcern was.

In 2012 gaven de stichting DUWO en woningstichting Rochdale opdracht aan Knevel Architecten om het leegstaande kantoorgebouw om te bouwen tot studentenflat. Daarmee kwamen de opdrachtgevers tegemoet aan de enorme vraag naar betaalbare studentenwoningen. Tegelijkertijd gaf de nieuwe bestemming een enorme impuls aan de levendigheid van deze locatie in Bos en Lommer.

In de 11 verdiepingen zijn 245 woningen gerealiseerd voor maximaal 285 studenten. Ze bestaan uit 40 flexibel inzetbare 3-kamerwoningen en 205 studio’s. In de kelder zijn de fietsenstalling en wasserette voor de woningen ondergebracht. De toegevoegde verhoogde pleinruimte voor de entree doet dienst als ontmoetingsplek. Op de begane grond is in 2016 een hostel van start gegaan.

Om de geluidsoverlast van de A10 op te lossen is aan de westkant een dubbele gevel in de vorm van een loggia ontwikkeld. Tussen de dubbele gevel is een gekleurd kader opgenomen. Aan de oostzijde is geen dubbele gevel nodig, het gele kader is wel opgenomen en vormt een diepe vensterbank.

Tekst vrij naar NRP Gulden Feniks.  Fotografie (met dank aan) Leonard Fäustle

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s