Brandweerkazerne, Oudenaarde (1937)

Deze voormalige brandweerkazerne in het Belgische Oudenaarde is een schepping van de lokale architect Maurice Vossaert, uit 1937. In het artikel ‘De invloed van architect W. M. Dudok’ in Ons Erfdeel (1983) schrijft Marc Dubois dat de asymmetrische torenbehandeling in Dudoks Raadhuis is terug te vinden in verschillende Vlaamse bouwwerken, waaronder de toren van dit gebouw. Het is een droogtoren voor de waterslangen. Ook de smalle, hoge ramen en de entree met vlaggenmast zijn best Dudokiaans te noemen.

Vossaert heeft een bescheiden oeuvre nagelaten. Of hij het werk van Dudok zelf heeft bekeken is niet bekend, maar veel Vlaamse tijdgenoten maakten in die tijd architectuurbedevaarten naar ‘het nieuwe Mekka Hilversum’, zo schreef architect P. Verbruggen in 1932 in het tijdschrift L’Emulation. Verbruggen, zelf ook een bewonderaar van Dudok, waarschuwde zelfs voor “gevaarlijke klakkeloze navolging.”

Het gebouw is opgetrokken uit gele baksteen met gebruik van gewapend beton. De oorspronkelijke poorten van de garage, in de voorgevel, zijn half dichtgemetseld en deels vervangen door vensters.

Tekst gebaseerd op Ons Erfdeel, jaargang 26.