Missions to Seamen building, Port Melbourne (1937)

Dit voormalige zeemanshuis in Port Melbourne, in de Australische staat Victoria, was een van de vele tientallen zeemanshuizen die vanaf 1856 over de hele wereld zijn opgericht door The Missions to Seaman, een christelijke organisatie die zich inspant voor het welzijn van zeelieden. De organisatie bestaat nog steeds en heet nu The Mission to Seafarers. 

De financiering voor dit aan de haven van Melbourne gelegen onderkomen voor zeelieden kwam van ondernemer en filantroop Alfred M. Nicholas (1881-1937), die met zijn broer George rijk geworden was in de farmacie. Zij gebruikten hun vermogen om vaak zeer grote giften aan verschillende liefdadigheidsinstellingen te doen, variërend van ziekenhuizen en universiteiten tot opvanghuizen en zomerkampen. 

Het zeemanshuis in Port Melbourne werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van de Australische architect Harry Norris (1888-1966). Norris was huisarchitect van de familie Nicholas. Sinds 1920 had hij een succesvolle architectuurpraktijk in Melbourne. Hij stond bekend om zijn introductie van de Art Deco in grote commerciële gebouwen. Inspiratie deed hij op tijdens zijn talrijke reizen naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 

Of Norris op een van zijn reizen ook Nederland heeft aangedaan is niet bekend, maar zeker is dat het zeemanshuis sterk beïnvloed was door de modernistische architectuur in Europa, en vooral door het werk van Dudok. Het bakstenen gebouw had een kruisvormig ontwerp, met een grote hal, een kapel, recreatieruimten beneden en slaapzalen en een zonneterras op de eerste verdieping. Centraal stond, naar goed Dudokiaans gebruik, een hoge kloktoren. De halfronde uitbouw komt volgens onderzoekster Carol Hardwick overeen met die van de Adelaide Boys’ High School, welke een directe verwijzing is naar Dudoks Valeriusschool (nu: Lorentzschool). 

Het gebouw is, ondanks vele protesten van erfgoedorganisaties, in 1994 gesloopt. 

Bronnen
Carole Hardwick, The dissemination and influence of Willem M. Dudok’s work in the climate of modernism in architecture in Australia 1930- 1955, Proefschrift Faculty of Architecture University of Sydney, 1998. 
http://www.libraries.darebin.vic.gov.au/darebinheritage/biographies/business-people/harryalbertnorris 
www.adb.anu.edu.au/biography/nicholas-alfred-michael-7836  
Www.vhd.heritagecouncil.vic.gov.au/places/66401