Missions to Seamen building, Port Melbourne (1937)

Dit voormalige zeemanshuis in Port Melbourne, in de Australische staat Victoria, was een van de vele tientallen zeemanshuizen die vanaf 1856 over de hele wereld zijn opgericht door The Missions to Seaman, een christelijke organisatie die zich inspant voor het welzijn van zeelieden. De organisatie bestaat nog steeds en heet nu The Mission to Seafarers.

Dit huis werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van de Australische architect Harry Norris. Net als veel van zijn Australische collega’s was Harris sterk beïnvloed door de modernistische architectuur in Europa, en vooral door het werk van Dudok. In de wijde omgeving van Melbourne zijn veel onechte kinderen van Dudok te vinden, zoals deze school en deze brandweerkazerne van Norris’ collega Norman Seabrook.

Het zeemanshuis was gemaakt van baksteen en had een kruisvormig ontwerp, met een grote hal, een kapel, recreatieruimten beneden en slaapzalen en een zonneterras op de eerste verdieping. Centraal stond, naar goed Dudokiaans gebruik, een hoge kloktoren. Het gebouw is in 1994 gesloopt.

Tekst gebaseerd op Victorian Collections, Victorian Heritage Council en Pastport.com.