Linnaeusschool, Haarlem (1931)

Een eeuw geleden trokken veel arbeiders naar Haarlem, waar de industrie langs het Spaarne veel nieuwe banen te bieden had. De stad groeide en dus waren er nieuwe scholen nodig. De Linnaeusschool werd geopend in 1931. Het was de derde van drie nieuwe scholen die waren ontworpen door architect P. F. de Bordes. Hij was ‘hoofdingenieur belast met bouwzaken’ van de dienst Openbare Werken in Haarlem. Een functie vergelijkbaar met de oorspronkelijke aanstelling van zijn Hilversumse collega Dudok, die pas in 1928 tot gemeentelijk architect werd benoemd.

Of Dudok en De Bordes veel contact met elkaar hebben gehad is niet te achterhalen. Maar dat De Bordes het werk van Dudok waardeerde blijkt wel uit dit ontwerp. De Linnaeusschool lijkt een vintage Dudok, met zijn grote en lage ramen aan de zuidzijde, ineengeschoven blokvolumes, ronde raampjes, platte daken en stoere toren.

Je zou architect De Bordes tekort doen door alleen te melden dat hij in de stijl van Dudok heeft gewerkt. De Bordes tekende bijvoorbeeld ook voor het prachtige en tijdloze openluchtzwembad De Houtvaart in Haarlem.

De Linnaeusschool is grotendeels intact gebleven en is nog steeds volop in gebruik als openbare basisschool De Wilgenhoek. Het is een gemeentelijk monument.

Tekst mede gebaseerd op wilgenhoek.info en historischschoten.nl. Recente foto’s Peter Veenendaal CC BY-SA 4.0