Villa Cavrois is het meesterwerk van de beroemde avant-gardistische architect Robert Malet-Stevens (1886-1945). Het is ook een mijlpaal in de geschiedenis van de modernistische architectuur. Een heus Gesamtkunstwerk, want niet alleen het gebouw, maar ook alles daarin – van deurknop tot vloerkleed – was getekend door Mallet-Stevens. Een perfectionisch trekje dat hij deelde met zijn beroemde Hilversumse tijdgenoot.
De villa staat in het Franse Croix, vlakbij Lille. Het was het woonhuis van de steenrijke Belgische industrieel Paul Cavrois. De bouw duurde drie jaar (1929-1931) en viel grotendeels samen met de bouw van het Hilversumse Raadhuis. Dat ondermijnt helaas het fraaie en hardnekkige verhaal dat Malet-Stevens samen met opdrachtgever Cavrois naar Hilversum was gereisd om daar, in het holst van de nacht, stiekem een gele baksteen uit het Raadhuis te bikken als voorbeeld voor zijn eigen meesterwerk. Onzin of niet, zeker is wel dat Malet-Stevens behoorlijk geïnspireerd is geraakt door het werk van Dudok. Dat staat zelfs in de officiële folder voor de bezoeker van Villa Cavrois.
“De villa is adembenemend”, schreef het weekblad Elsevier na de restauratie in 2015. “Aangezien Mallet-Stevens in zijn tijd ook veel filmdecors heeft ontworpen, was gevoel voor drama en effect hem niet vreemd. De oprijlaan staat dan ook expres schuin op het huis, waardoor het op de eerste aanblik nog veel langer lijkt dan de toch al enorme gevellengte van 60 meter.”
“Binnen en buiten regeert de horizontale lijn, waardoor alles optisch andermaal wordt vergroot. Elk vertrek is opgebouwd uit een andere exotische hout- en marmersoort, de wanden zijn fris mintgroen geschilderd, het daglicht valt overal riant binnen, niet zelden dubbel want gereflecteerd in enorme spiegels.”
“Verwarming, luchtcirculatie, indirecte verlichting, telefoon, draadloze intercom, centrale radio, goederen- en personenliften, ingebouwde klokken, alles was er. Toen al. De 70 meter lange pool in de tuin, recht voor het huis, was er uitsluitend om het zonlicht nog eens extra te spiegelen”, aldus Elsevier. Villa Cavrois is dagelijks geopend en een bezoek meer dan waard.
Met dank aan Betty Bauwens.








Een korte videoimpressie van Villa Cavrois, september 2018: