Villa De Berkjes, Baarn (1934)

Architect Jos Overtoom uit Schagen (1895-1980) was een veelzijdig mens. Naast de bouwkunst hield hij zich bezig met tekenen en schilderen, fotografie en beeldhouwen en was hij zanger en violist. In 1929 verhuisde hij naar Baarn, waar hij tien jaar zou wonen en zijn beste werken heeft gerealiseerd. Eén daarvan is het woonhuis dat hij voor zichzelf ontwierp: De Berkjes aan de Dalweg 7. Overtoom gaf al zijn werken de namen van bomen.

Met dank aan RTV Baarn (2019), alle rechten voorbehouden.

Het huis heeft sinds zijn voltooiing in 1934 nog niets aan pracht verloren. Het is een goed voorbeeld van Overtooms efficiënte en sobere ontwerpstijl van in elkaar grijpende vlakken en volumes, langgerekte glas-in-loodramen, dunne luifels, sierlijke ornamenten en speciale metselwerkverbanden. 

Overtooms oeuvre wordt omschreven als baksteen-expressionisme, of kubistisch expressionisme. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertoont villa De Berkjes verwantschap met de werken van Dudok. Of Overtoom en Dudok elkaar kenden is niet bekend maar die kans is groot, gezien hun beider passie voor bouwkunst en muziek en omdat ze zo dicht bij elkaar woonden.

Villa De Berkjes is een Rijksmonument. Het is in de jaren 90 gerestaureerd en is in gebruik als woonhuis.

Tekst gebaseerd op Martin Groenesteijn in de Baarnsche Courant (1995), rijksmonumenten.nlwikipediawestfriesgenootschap.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s