Badhuis Bosdrift, Hilversum (1921)

verwijzing-3

In 1916 besloot de Hilversumse gemeenteraad dat er twee zogenaamde volksbadhuizen moesten komen, in twee nog te bouwen arbeiderswijken. De twee badhuizen werden door Dudok geïntegreerd in de door hem ontworpen 3e en 4e gemeentelijke woningbouwcomplexen.

Het badhuis Over ’t Spoor aan de Huygensstraat, geopend op 14 juni 1920, maakte deel uit van een blokje van tien arbeiderswoningen. De woning van de badmeester bevond zich in het poortgebouw. In 2004 werden de woningen en het badhuis afgebroken.

Het badhuis aan de Meidoornstraat, geopend op 3 december 1921, maakt een statige indruk maar sluit goed aan bij de woonwijk. Het badhuis doet nu dienst als medisch centrum.

Vanaf de jaren vijftig liep het aantal bezoekers in de badhuizen aan de Huygensstraat en Meidoornstraat terug. Dat had te maken met de zwaardere eisen die aan inrichting van de woningen werden gesteld. Zo werd er in 1951 een doucheruimte in de sociale woningbouw verplicht. En na de invoering van de Voorschriften en Wenken voor de Woningbouw van 1965 steeg het aantal woningen met een lig- of zitbad snel. Beide badhuizen werden hierdoor overbodig en sloten in de jaren zeventig hun deuren.

In 2018 is het interieur van het badhuis aan de Meidoornstraat ingrijpend verbouwd. In het pand zijn nu twee woonhuizen gerealiseerd.

Tekst: www.gooienvechthistorisch.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s