Van Heutszmonument, Batavia (1932)

verwijzing-3

In 1932 werd in Batavia (tegenwoordig Jakarta) een enorm monument onthuld ter nagedachtenis aan Generaal J.B. van Heutsz, commandant van het Nederlands-Indisch leger en Gouverneur Generaal van Nederlandsch Indië, van 1904 – 1909. Van Heutsz is een even beroemde als beruchte Nederlandse militair die in Nederland lange tijd als een volksheld werd beschouwd, omdat hij een opstand in Atjeh keihard neersloeg. Ruim 70.000 mensen kwamen om tijdens Van Heutsz’ bewind, waardoor hij later symbool werd van koloniale onderdrukking.

De blokkencompositie van het monument mondt uit in een centrale toren, vanwaar Van Heutsz uitkijkt over het plein. Met deze stijl van blokken stapelen, ‘het romantisch kubisme’ is Dudok beroemd geworden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het Raadhuis van Hilversum. Bij het ontwerp van dit monument werkte Dudok nauw samen met kunstenaar en beeldhouwer Hendrik van den Eynde, met wie hij ook in andere projecten heeft samengewerkt. De gevelsteen van de gebombardeerde Bijenkorf in Rotterdam was van dezelfde beeldhouwer en vertoont gelijkenis met de manier waarop de figuren van het Van Heutszmonument zijn uitgehouwen.

Het monument voor Van Heutsz in Batavia is kort na de onafhankelijkheid van Indonesië gesloopt, net als de meeste andere verwijzingen naar de Nederlandse koloniale overheersing.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s