Begraafplaats Duinhof, Driehuis (1961)

verwijzing-3

Net buiten Driehuis, verscholen in het bos, ligt begraafplaats Duinhof. Een fraai staaltje vintage Dudok, aan het eind van een lange, kronkelige weg waarmee de bouwmeester bezoekers volop de tijd geeft om na te denken over de vergankelijkheid van het leven.

Het gebouw dateert van de vroege jaren 60, een tijd van welvaart, rock ‘n’ roll en ruimtevaart. Dat is ook Dudok niet ontgaan. De luifel boven de entree lijkt een ode aan de architectuur van The Jetsons, destijds een populaire tekenfilmserie die speelt in een verre toekomst.

Met het ontwerpen van zijn aula’s voor begraafplaatsen ontwikkelde Dudok een eigen monumentale ‘funeraire’ architectuur, die vooral sober en strak was. De aula van Duinhof behoort samen met die van de begraafplaats Zuiderhof in Hilversum tot de laatste werken uit het oeuvre van de architect.

De aula is aan de zuidzijde voorzien van hoge ramen. Vanuit de aula is aan de westzijde door de grote ramen zicht op het achterliggende grasveld en de vijver. Door deze ramen lopen het in- en exterieur in elkaar over en vervaagt de scheiding tussen binnen en buiten.

De begraafplaats aula en de begraafplaats werden door Dudok op fraaie wijze ingepast in het bestaande duinlandschap. De aula werd geplaatst op een open plek in het bos. De drie vleugels van het gebouw omsluiten de open ruimte.

Duinhof is een rijksmonument en is nog volop in gebruik. Tekst vrij naar www.cultureelerfgoed.nl

fotoklik

Een gedachte over “Begraafplaats Duinhof, Driehuis (1961)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s