Sundt warenhuis, Bergen (1938)

Logo InspiredByDudok

Sundt warenhuis in Bergen, Noorwegen, is een schepping van architect Per Grieg. Samen met bedrijfsleider Arthur H. Norill maakte Grieg eerst een rondreis door West-Europa om inspiratie op te doen. Wie de later gebombardeerde Bijenkorf van Dudok in Rotterdam kent, ziet in één oogopslag dat Grieg vooral door dat gebouw getroffen werd.

Sundt is nog net geen kopie, maar verder in alle opzichten het kleinere broertje van Dudoks majestueuze warenhuis in Rotterdam, destijds het mooiste van heel Europa. Ook de hoge ranke toren ontbreekt niet in het werk van Grieg. Waar Dudok zijn toren kroonde met een grote lichtgevende diamant, koos Grieg voor Mercurius, de god van de handel.

De inwoners van Bergen waren na de opening in 1938 niet meteen enthousiast over hun nieuwe warenhuis. De lokale kranten noemden het gebouw ronduit lelijk en vergeleken het met een grote taart en een margarinedoos. Inmiddels is Sundt warenhuis is een van Noorwegens beroemdste werken van functionalistische architectuur. Het interieur is diverse keren grondig verbouwd, maar de buitengevel is beschermd cultureel erfgoed.

(Bron: Dagbladet, 13 juli 2011)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s