Sundt warenhuis, Bergen (1938)

Logo InspiredByDudok

Wie de later gebombardeerde Bijenkorf van Dudok in Rotterdam kent, ziet in één oogopslag dat architect Per Grieg (1897-1962) hierin zijn inspiratie voor het Sundt warenhuis in de Noorse stad Bergen gevonden moet hebben. Sundt is nog net geen kopie, maar verder in alle opzichten het kleine broertje van Dudoks majestueuze warenhuis in Rotterdam, destijds het mooiste van heel Europa. Ook de hoge ranke toren ontbreekt niet in het werk van Grieg. Waar Dudok zijn toren kroonde met een grote lichtgevende diamant, koos Grieg voor Mercurius, de god van de handel.

Dudok was geen onbekende voor de Noorse architecten van het interbellum. In 1928 maakte een grote groep architecten uit onder andere Oslo en Bergen een studiereis naar Nederland. Naast Den Haag (de Papaverhof van Jan Wils) en Amsterdam (Betondorp van o.a. Dick Greiner) werd ook Hilversum aangedaan. Zoals niet ongebruikelijk leidde Dudok de architecten zelf rond en maakte zijn charisma indruk. Architect Sverre Poulsen, een van de deelnemers aan de reis, schreef daarover later dat “als we naar Dudok kijken, als we naar de Nederlandse architectuur in het algemeen kijken, worden we ons bewust van het oude en vertrouwde: the style is the man, the style is the people”. Na terugkeer van de reis verschenen verslagen in diverse Noorse kranten en tijdschriften en werd een dia-avond over de reis georganiseerd.

Ook Per Grieg zal dus op de hoogte zijn geweest van het werk van de Hilversumse architect. Bovendien reisde hij samen met bedrijfsleider Arthur H. Norril door West-Europa voordat hij zijn ontwerp voor Sundts warenhuis maakte. Het lijkt overduidelijk dat de Rotterdamse Bijenkorf op het programma stond en dat we hier dus met een superieure Inspired By van doen hebben.

De inwoners van Bergen waren na de opening in 1938 niet meteen enthousiast over hun nieuwe warenhuis. De lokale kranten noemden het gebouw ronduit lelijk en vergeleken het met een grote taart en een margarinedoos. Nu is het Sundt warenhuis een van Noorwegens beroemdste werken van functionalistische architectuur. In 1961 werd het ontwerp bekroond met de prestigieuze Noorse Houen prijs voor excellente architectuur. Het interieur is diverse keren grondig verbouwd, maar de buitengevel is inmiddels beschermd cultureel erfgoed.

Bronnen:
Wenche Findal, Norsk Modernistik Arkitektur om funksjonalismen, Oslo 1996.
Dagbladet, 13 juli 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s