Villa Brunfaut, Meise (1932-1937)

Logo InspiredByDudok

In Meise, iets boven Brussel, bouwde de Belgische architect Maxime Brunfaut in 1932 een villa voor zijn ouders in modernistische stijl, met kubusvormige volumes in gele baksteen onder platte daken. Maxime’s vader Fernand Brunfaut, ook architect én politicus, bouwde de villa in 1937 uit met een kantoor, eet-, slaap- en bediendenkamers. Dat deel werd bekleed met keramiektegels. Desondanks is de villa volgens kenners een homogeen geheel.

Vooral het oorspronkelijke deel van de villa is geïnspireerd op het werk van Dudok. Architect Maxime Brunfaut: “Het ontwerp is inderdaad nogal dudokiaans. Dudok was een gids voor mij, veel meer dan Le Corbusier. Ik stond veel dichter bij Dudok. Ik heb hem één keer ontmoet. C’était un brave type, un illuminé. Een grote blonde kerel, een echte Fries, een man van het noorden. Ik heb veel werk van hem gezien.” (uit: Het paleis op de heide, Johan Wambacq)

In 1981, na het overlijden van zijn ouders, verkoopt Maxime het dan sterk verwaarloosde huis. Het is sindsdien ingrijpend gerenoveerd met groot respect voor de oorspronkelijke stijlkenmerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s