Trapafsluiting, Hilversum (1916)

verwijzing-3

Dudoks collega P. Andriessen bouwde in 1914 een stenen trap die vanaf de Badhuislaan toegang biedt tot de Oude Haven van Hilversum. Twee jaar later ontwierp Dudok een zogeheten trapafsluiting in klinkersteen, die het begin van de trap markeert, het steile talud naast de trap afsluit en de ingang zelf verlicht met een fraaie koperen lantaarn.

Het decoratief en uitkragend metselwerk met veelvuldig gebruik van horizontale en vertikale lijnenpatronen doet sterk denken aan de zogeheten pleinversiering die begin vorige eeuw het brinkje voor het oude postkantoor verfraaide.

De trapafsluiting is een rijksmonument. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de trapafsluiting “van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een trapafsluiting in de stijl van de Amsterdamse School.”

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s